ßßß
Składniki:50 ml wody z fasoli lub ciecierzycy z puszki (ja użyłam z fasoli)70 g cukru1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octuopcjonalnie dowolny barwnikWykonanie:Wody w puszce fasoli lub ciecierzycy może być niewiele. Ja do przygotowywania bez wykorzystałam wodę z fasoli, której w puszce 400 g było ok. 50 ml. Jest to dość mała objętość, więc polecam użycie kilku puszek, chyba że używacie produktu, który ma dużo zalewy. Wodę z fasoli lub ciecierzycy traktujemy jak białko, czyli ubijamy ją na sztywną pianę za pomocą miksera. Pod koniec dodajemy cukier i sok lub ocet oraz barwnik. Na 50 ml dodajemy ok. 70 g cukru. Gotową bezę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier lub silikonową matę. Moja beza słabo się trzymała, być może słabo ją ubiłam lub taki urok bezy fasolowej (czytałam, że z ciecierzycą jest lepiej) i dlatego też moje bezy są idealnie okrągłe, bez wzorków - po prostu się rozpłynęły :-). Bezy pieczemy ok. godzinę w 130 st. Muszą być suche i chrupiące.
Smacznego!