Wykonanie
Dzień dobry!Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte
przetwory to nie tylko słoiki z
konfiturami,
sałatkami, ale też
nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną
nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w
nalewce smakuje obłędnie słodko!
Składniki:1 kg aronii500 g
cukru1 l
spirytusu 96%1
laska wanilii30 g świeżego
imbiruWykonanie:Aronię myjemy, osuszamy, a następnie wsypujemy do dużego słoja, przesypując ją
cukrem. Dodajemy również przekrojoną
laskę wanilii, obrany i pokrojony w plasterki
imbir. Całość zalewamy
spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłe i jasne,
słoneczne miejsce.
Nalewkę codziennie mieszamy przynajmniej jeden raz. Po 2 tygodniach
nalewkę zlewamy,
owoce możemy wykorzystać do ciasta, deserów lub
konfitury.
Nalewką napełniamy czyste butelki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Smacznego!