ßßß Cookit - przepis na Schabowy się opala, czyli kotleciki ze schabu środkowego pieczone na grillu

Schabowy się opala, czyli kotleciki ze schabu środkowego pieczone na grillu

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam kolejny wytwór wielkiego apetytu na grilla jaki mieliśmy w zeszły weekend. Jak wspominałam, spędziliśmy go naszą bandą u mojej Mamy na RODOS . Pogoda w ostatni długi weekend tego lata dopisała, więc większość czasu przebywaliśmy na ogrodzie i to jest jedyne usprawiedliwienie naszego grillowego obżarstwa. Nadszedł w końcu czas by przygotować na grillu jedno z ulubionych mięs mojego Męża - marynowany schab środkowy .
Składniki:
ok. 1 kg schabu środkowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
przyprawa pikantna do grilla
przyprawa ziołowa do grilla
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroiłam w ok. centymetrowej grubości plastry delikatnie zbiłam i oprószyłam solą. Odstawiłam na kilka minut.
W tym czasie przygotowałam prostą marynatę. Oliwę wymieszałam z ostrą musztardą. Powstałą zalewę rozprowadziłam na mięso. Następnie obsypałam kotleciki gotowymi mieszankami przypraw grillowych. Mięso leżakowało kilka godzin w chłodnym miejscu.
Następnie zostało zgrillowane i schrupane ze smakiem w trybie błyskawicznym.
Tak przygotowany schab środkowy grilluje się bardzo szybko. Wystarczy kilka minut z każdej strony i soczyste, ale chude mięsko gotowe.
Dobór dodatków to już kwestia własnego smaku i możliwości "przerobowych" ;)
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/08/schabowy-sie-opala-czyli-kotleciki-ze.html