Wykonanie
Kasza jaglana to nadal jedna z najmniej docenianych
kasz, ze szkodą dla naszego organizmu. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych
kasz.Otrzymywana z nasion prosa pod względem wartości odżywczej dorównuje
kaszy gryczanej. Nie zawiera glutenu, dzięki
czemu nie uczula i nadaje się dla osób chorych na celiakie. Ma mało
skrobi, natomiast zawiera dużo łatwo przyswajalnego
białka. Jest bogata w witaminy z grupy B, m.in. B1, B2 i B6, oraz w żelazo i miedź.
Kasza jaglana ma wiele właściwości pozytywnie wspomagających nasze zdrowie. Jest zasadotwórcza, co oznacza że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ponadto ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz.Oprócz tych właściwości posiada walory smakowe, które wykorzystuje się w kuchni do przyrządzania potraw na słono i na słodko.Należy pamiętać, aby zneutralizować gorzki smak tej
kaszy należy ją przed gotowaniem przelać dwa
razy wrzątkiem .Przepisy z
kaszą jaglaną:Pieczona
kasza jaglana z
suszonymi morelamiPierogi z
kaszą jaglaną