Wykonanie
Miałam ochotę zjeść na śniadanko coś zdrowego za
kaszą jaglaną nie przepadam, bo nie umiem jej zrobić na sypko wybór padł na
płatki jaglane. Prosta jaglanka z dodatkiem
banana.Składniki:2 łyżeczki nasion chiapół szklanki
płatków jaglanych eko1 szklanka
mleka (u mnie od
krówki można użyć dowolnego)1/2
banana1 łyżeczka
syropu klonowego (można użyć innego)Przygotowanie:Wieczorem zalewamy nasionka chia 1/2 szklanki
mleka i dodajemy łyżeczkę słodziwa (u mnie
syrop klonowy) odstawiamy na 15 minut, następnie mieszamy i chowamy do lodówki na noc, rano do szklanki z nasionkami dodajemy
płatki jaglane i mieszamy. W garnuszku podgrzewamy na dnie
wodę, gdy się zagotuje dolewamy 1/2 szklanki
mleka i
płatki jaglane z nasionkami. Gotujemy około 10-12 minut co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu przelewamy do miseczki na wierzchu kładziemy pokrojonego w plasterki
banana i zjadamy. Smacznego