Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe to bardzo delikatne
mięso i naprawdę niewiele trzeba aby przygotować prosty a zarazem bardzo smaczny np. niedzielny obiad a z sosem
kurkowy i młodymi ziemniaczkami zachwycą niejedno podniebienie.Składniki :400 gr
polędwicy wieprzowej
pieprztroszeczkę
oliwytymianek2 łyżki
masłaPrzygotowanie :
Polędwicę kroję w ok 3 cm kawałki po czym delikatnie każdy kawałek ugniatam ręką - nie uderzać -
polędwica jest bardzo delikatna i ugniatanie wystarczy. Każdy z talarków skrapiam
oliwą i posypuję
pieprzem i
tymiankiem. Odstawiam na 15-20 minut. W
między czasie na patelni roztapiam
masło.
Polędwiczki wrzucam na patelnię gdy jest dobrze rozgrzana i na spokojnym ogniu po ok 4-5 minut z każdej strony.Rada :
Polędwiczki są bardzo delikatnym
mięsem i nie powinny być w żadnym razie za bardzo przypieczone, lepiej zdjąć je za wcześnie niż za późno.Przepis na wyborny sos
kurkowy znajdziesz tutaj : Sos
kurkowy
