ßßß Cookit - przepis na Glühwein

Glühwein

Wykonanie

(spolszczona nazwa to "gliwajn") jest to wino podgrzewane z dodatkiem cukru i korzeni, przygotowywane często w okresie adwentu. Do jego przyrządzenia używa się zarówno wina białego jak i czerwonego, najczęściej wytrawnego.
Składniki:
3-4 kostki cukru
świeża skórka z cytryny, pomarańczy lub mandarynki
2 goździki
kawałek laski cynamonu
1 szklanka wina
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy cytrynę/pomarańczę/mandarynkę i obieramy z niej skórkę. Wino wlewamy do emaliowanego naczynia, dodajemy pozostałe składniki (laski cynamonu nie zastępujcie cynamonem sproszkowanym) i powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia tuż przed zagotowaniem (przyda się tu termometr bagnetowy). Przelewamy przez sitko do ogrzanej szklanki i już możemy sie cieszyć rozgrzewającym Glühwein, idealnym na zimowe wieczory ;)
Źródło:http://ksiazkinapatelni.blogspot.com/2013/11/gluhwein.html