Wykonanie
(spolszczona nazwa to "gliwajn") jest to
wino podgrzewane z dodatkiem
cukru i korzeni, przygotowywane często w okresie adwentu. Do jego przyrządzenia używa się zarówno
wina białego jak i czerwonego, najczęściej wytrawnego.Składniki:3-4 kostki
cukruświeża
skórka z cytryny,
pomarańczy lub
mandarynki2
goździkikawałek laski
cynamonu1 szklanka
winaPrzygotowanie:Dokładnie myjemy cytrynę/pomarańczę/mandarynkę i obieramy z niej skórkę.
Wino wlewamy do emaliowanego naczynia, dodajemy pozostałe składniki (laski
cynamonu nie zastępujcie
cynamonem sproszkowanym) i powoli podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia tuż przed zagotowaniem (przyda się tu termometr bagnetowy). Przelewamy przez sitko do ogrzanej szklanki i już możemy sie cieszyć rozgrzewającym Glühwein, idealnym na zimowe wieczory ;)