ßßß
Lubicie domowe nalewki i likiery? Ja uwielbiam! Nawet nie tyle smakować, co przyrządzać je w swoim domowym, kuchennym "laboratorium". Sporządzanie ich daje mi dużo frajdy, a najfajniejszym momentem jest chwila, gdy po długim oczekiwaniu, aż trunek będzie gotowy, okazuje się, że powstało małe, alkoholowe cudo! Tym razem mam dla Was przepis na kokosowy likier, który inspirowany był malibu, które uwielbiam od lat! :)składniki:380 ml mleka250 ml spirytusu2 kokosy (ok. 200 g)400 ml mleka skondensowanego słodzonego200 ml mleka skondensowanego niesłodzonegoKokosy otworzyć, wyjąć miąższ i podzielić na pół. Pierwszą część umieścić w słoiku, zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na ok. 3 dni. Po tym czasie miąższ kokosa odcedzić i dokładnie wycisnąć sok. Pozostały miąższ umieścić w rondlu, zalać mlekiem i zagotować. Odcedzić. Mleko pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie dodać do niego skondensowane mleko słodzone oraz niesłodzone i wymieszać. Na koniec wlać spirytus i dobrze wymieszać. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać.Smacznego! :)