Wykonanie

Lubicie domowe
nalewki i likiery? Ja uwielbiam! Nawet nie tyle smakować, co przyrządzać je w swoim domowym, kuchennym "laboratorium". Sporządzanie ich
daje mi dużo frajdy, a najfajniejszym momentem jest chwila, gdy po długim oczekiwaniu, aż trunek będzie gotowy, okazuje się, że powstało małe,
alkoholowe cudo! Tym razem mam dla Was przepis na
kokosowy likier, który inspirowany był
malibu, które uwielbiam od lat! :)składniki:380 ml
mleka250 ml
spirytusu2
kokosy (ok. 200 g)400 ml
mleka skondensowanego słodzonego200 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego
Kokosy otworzyć, wyjąć miąższ i podzielić na pół. Pierwszą część umieścić w słoiku, zalać
spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na ok. 3 dni. Po tym czasie miąższ
kokosa odcedzić i dokładnie wycisnąć sok. Pozostały miąższ umieścić w rondlu, zalać
mlekiem i zagotować. Odcedzić.
Mleko pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie dodać do niego skondensowane
mleko słodzone oraz niesłodzone i wymieszać. Na koniec wlać
spirytus i dobrze wymieszać. Całość przelać do butelki i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać.Smacznego! :)
