ßßß
beza:białka z 6 jaj360 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować okrąg o średnicy ok. 20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowany kształt i przy pomocy szerokiej szpatułki podnieść boki bezy do góry pozostawiając pośrodku wgłębienie. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120 º C i suszyć przez 2-3 godziny. Bezę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.krem:200 ml kremówki 36%200 g serka mascarpone2 łyżki cukruKremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać ubitą kremówkę i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę.sos kawowy:2 łyżki masła2 łyżki cukru20 ml mleka3 łyżki kremówki 36%2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejMasło i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać kawę i kremówkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia. Jeśli sos będzie zbyt mocny w smaku, można rozcieńczyć niewielką ilością mleka. Zimnym sosem polać bezę, całość posypać czekoladowymi wiórkami. Podawać z filiżanką kawy.dekoracja:wiórki z gorzkiej czekoladySmacznego! :)


