Wykonanie
Beza,
bita śmietana i
owoce to coś co uwielbiam! Niebo w gębie. Te małe smakołyki są jak delikatne, słodkie chmurki z lekkim
owocowym orzeźwieniem :)
beziki:5
białek300 g
cukru2 łyżeczki
octukrem:2 łyżki
cukru400 ml
śmietany kremówki1 opakowanie
cukru waniliowegodowolne
owocewykonanie:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijana dodawać stopniowo
cukier oraz
ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy szklanki lub talerzyka odrysować na papierze kółka.Gotową masę wykładać według narysowanego kształtu. Na górze przy pomocy łyżki zrobić niewielkie wgłębienie na
owoce. Piekarnik nagrzać do 180 º C, wstawić
bezy i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec ok. 35 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić
bezy na kolejne 35 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. W tym czasie ubić kremówkę na sztywno z
cukrami.
Śmietanę wykładać na wystudzone
bezy i udekorować świeżymi i umytymi
owocami.Smacznego! :)