ßßß Cookit - przepis na tort bezowy z czarną porzeczką

tort bezowy z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Zalegają wam czasem w lodówce białka jaj, które zostały niewykorzystane i nie wiecie co z nimi zrobić...?
Najłatwiejszym sposobem do zużycia białek i przemiany ich w coś słodkiego, jest upieczenie bezy :) Dziś przepis na tort bezowy z czarną porzeczką.
składniki:
480 g cukru *
8 białek jaj
1 łyżka octu
100 ml wódki
dżem, powidła lub konfitura np. wiśniowa
* ilość cukru proporcjonalna do ilości białek, pamiętając, że na 1 białko potrzeba ok. 60 g cukru.
przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz łyżkę octu. Miksować do dokładnego roztarcia cukru, otrzymania sztywnej, gładkiej i jednolitej masy.
Na papierze do pieczenia odrysować kółko od talerza lub miski. Masę z białek i cukru wykładać na papier według wyrysowanego konturu. Na górze zrobić zagłębienie na dżem/powidła/konfiturę. P iec w piekarniku nagrzanym do w 120 ° C przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ° C i piec (suszyć) przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia. Na zewnątrz będzie chrupiąca a w środku miękka i piankowa.
Dżem/powidła/konfiturę wymieszać z wódką i wyłożyć na bezę (w zagłębienie). Podawać następnego dnia.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/06/tort-bezowy-z-czarna-porzeczka.html