Wykonanie
Zalegają wam czasem w lodówce
białka jaj, które zostały niewykorzystane i nie wiecie co z nimi zrobić...?

Najłatwiejszym sposobem do zużycia
białek i przemiany ich w coś słodkiego, jest upieczenie
bezy :) Dziś przepis na tort
bezowy z
czarną porzeczką.składniki:480 g
cukru *8
białek jaj1 łyżka
octu100 ml
wódkidżem, powidła lub
konfitura np. wiśniowa* ilość
cukru proporcjonalna do ilości
białek, pamiętając, że na 1
białko potrzeba ok. 60 g
cukru.przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier oraz łyżkę
octu. Miksować do dokładnego roztarcia
cukru, otrzymania sztywnej, gładkiej i jednolitej masy.Na papierze do pieczenia odrysować kółko od talerza lub miski. Masę z
białek i
cukru wykładać na papier według wyrysowanego konturu. Na górze zrobić zagłębienie na dżem/powidła/konfiturę. P iec w piekarniku nagrzanym do w 120 ° C przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ° C i piec (suszyć) przez minimum 3 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić
bezę do wystudzenia. Na zewnątrz będzie chrupiąca a w środku miękka i piankowa.Dżem/powidła/konfiturę wymieszać z
wódką i wyłożyć na
bezę (w zagłębienie). Podawać następnego dnia.Smacznego! :)






