Wykonanie
Malinówka to kolejna
nalewka, którą właśnie robię. Nie próbowałam jej jeszcze nie mam odwagi bo smaczki się nie połączyły... poczekam chociaż miesiąc na degustację. Robię ją w tych samych proporcjach co
wiśniówkę. Dodałam mniej
cukru,
malina jest słodsza od
wiśni. Oczywiście napiszę jak smakuje.

Składniki:1 kg
malin1 l
spirytusu1 l
wody700 g
cukruPrzebrane
maliny zalać
alkoholem na 1 tydzień.
Wodę zagotować, wsypać
cukier i rozmieszać. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by
syrop delikatnie mrugał około 3 minuty, wystudzić. Z
malin zlać
alkohol najlepiej do butelki, zakręcić i odstawić do lodówki. Wystudzony
syrop wlać do
malin i odstawić na kolejny tydzień. Następnie odcedzić przez gazę i połączyć z
alkoholem. Przelać do butelek i czekać 4 - 6 miesięcy by nabrała smaku. Znając siebie to po 3 miesiącach już spróbuję ;)Na zimę będzie idealna !Degustacja: dla mnie boska! Dawka
cukru idealna nie jest przesłodzona. Ma moc ;) bardzo wyrazisty zapach i smak
malin.Wypróbujcie ją koniecznie. Smakuje mi bardziej jak
wiśniówka .