Wykonanie
W ubiegłym roku robiłam tylko z czarnych. W tym - pomieszałam
porzeczki. Wyszło bardzo smacznie :)

Ale mimo wszystko wolę
nalewkę z samych czarnych
porzeczek ;)

Zalane
alkoholemSkładniki:20 dag
porzeczki czarnej30 dag
porzeczki czerwonej20 dag agrestoporzeczki750 ml
spirytusu500 ml
wódki1 kg
cukru1,3 l
wodyPorzeczki i agrestoporzeczkę opłukać, odsączyć, obrać z szypułek. Przełożyć do dużego, czystego słoja i zalać
alkoholem, zakręcić. Mieszać słoikiem co 3 dni. Po 2 tygodniach zlać
alkohol do wyparzonych butelek, a
porzeczki zalać ostudzonym
syropem z
wody i
cukru (zagotować
wodę, dodać
cukier, rozmieszać i gotować 2 minuty na małym ogniu odstawić do przestygnięcia) na kolejne 2 tygodnie. Następnie przecedzić przez filtr do
kawy lub lnianą ściereczkę i połączyć kolorowy
alkohol z kolorowym
syropem :) odstawić na 1 miesiąc w słoiku po tym czasie degustować i przelewać do butelek.

Po 2 tygodniach
alkohol nabrał pięknego koloru.Polecam własne naleweczki ze świeżych
owoców :)