Wykonanie
Poziom trudności
Nalewka z
czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny.
Nalewka z
czarnej porzeczki to
nalewka która długo leżakuje, ale cudownym jest to, że po otwarciu ona wciąż pachnie wakacjami i zawiera mnóstwo witamin i minerałów.
Czarne porzeczki są bardzo bogatym źródłem witaminy C – 100 g
owoców pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Oprócz witaminy C w czarnych porzeczkach znajdziemy witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (PP, niacynę), witaminę A i E. W owocach tych znajdziemy też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Co ciekawe w 100 g
czarnej porzeczki jest 322 mg potasu i 24 mg magnezu, a w pomidorach 282 mg potasu i 11 mg magnezu. Sami widzicie, co jest lepsze przy niedoborach tych dwóch minerałów.
Czarna porzeczka często redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom
cukru we
krwi. W medynie ludowej
owoce często stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie.Porcja na ok. 1200 ml
nalewkiSkładniki:500 g
owoców czarnej porzeczki500 ml
spirytusu 96 %250 ml
wódki 38%250 g
cukruSposób przygotowania:
Porzeczki przełożyć do słoja, zalać
spirytusem i
wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Nalew zlać do innego naczynia, zakręcić.
Pozostałe
owoce zasypać
cukrem, zamieszać i odstawić na kolejne 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsnąć.
Powstały
syrop zlać i zmieszać ze zlanym wcześniej
nalewem. Całość odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie
nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 6 miesięcy.
Smacznego!