ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Nalewka z czarnej porzeczki to wybitny trunek, a jej smak i aromat jest bardzo silny. Nalewka z czarnej porzeczki to nalewka która długo leżakuje, ale cudownym jest to, że po otwarciu ona wciąż pachnie wakacjami i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Czarne porzeczki są bardzo bogatym źródłem witaminy C – 100 g owoców pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Oprócz witaminy C w czarnych porzeczkach znajdziemy witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (PP, niacynę), witaminę A i E. W owocach tych znajdziemy też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Co ciekawe w 100 g czarnej porzeczki jest 322 mg potasu i 24 mg magnezu, a w pomidorach 282 mg potasu i 11 mg magnezu. Sami widzicie, co jest lepsze przy niedoborach tych dwóch minerałów. Czarna porzeczka często redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi. W medynie ludowej owoce często stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie.
Porcja na ok. 1200 ml nalewki
Składniki:
500 g owoców czarnej porzeczki
500 ml spirytusu 96 %
250 ml wódki 38%
250 g cukru
Sposób przygotowania:
Porzeczki przełożyć do słoja, zalać spirytusem i wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Nalew zlać do innego naczynia, zakręcić.
Pozostałe owoce zasypać cukrem, zamieszać i odstawić na kolejne 6 tygodni, co jakiś czas wstrząsnąć.
Powstały syrop zlać i zmieszać ze zlanym wcześniej nalewem. Całość odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić jeszcze na 6 miesięcy.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/08/nalewka-czarnej-porzeczki