Wykonanie
...
syropem z kwiatów bzu. Nie wiem czy są jeszcze kwiaty bzu, ale może w przyszłym roku skorzystacie z tego przepisu. Sama zrywałam ostatnie kwiaty. Przepis na
syrop tutaj (link). Przepis na sok tutaj (link).

Składniki:2 l soku z
truskawek - niesłodzony1 l
syropu z kwiatów bzu1 kg
cukru1/2 l
wody
Z 2 kg
truskawek uzyskałam 2 l niesłodzonego, przecedzonego przez lnianą ściereczkę soku. Do wrzącej
wody dodaję stopniowo
cukier cały czas mieszając by się roztopił gdy tylko zacznie się gotować natychmiast zmniejszam ogień. Gotuję 5 minut i przelewam do
soku truskawkowego następnie dodaję
syrop z bzu. Wszystko razem mieszam i przelewam do czystych butelek. Pasteryzuję 10 minut. Uzyskałam 12 butelek 300 ml.Coś pysznego!Możecie pomiąć gotowanie
syropu z
cukru i dodać
cukier do soku, zagotować, wymieszać z
syropem z bzu.Robiąc sok z
truskawek słodzony, możecie również odlać 2 l i pominąć dodatkowe słodzenie.