ßßß Cookit - przepis na Porzeczkówka - nalewka z czarnych porzeczek

Porzeczkówka - nalewka z czarnych porzeczek

nazwa

Wykonanie

Robiłam ją w ubiegłym roku i jestem nią zachwycona. Świetna na "babskie wieczorki" .
Składniki:
1 kg czarnych porzeczek
0,5 l spirytusu
0,5 l czystej wódki
1 l wody
1 kg cukru
Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej cukier i gotujemy minutkę na małym ogniu, odstawiamy. Porzeczki płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego słoja lub gąsiorka, zalewamy spirytusem i zimnym syropem, zakręcamy słoik. Odstawiamy na miesiąc. Przecedzamy, filtrujemy, dolewamy wódkę i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. To jest łagodniejsza wersja.
Wódkę można pominąć i dać tylko spirytus. Na 1 kg owoców 1 l spirytusu, syrop jak wyżej i odstawić na 2 miesiące.
Polecam obie wersje ;)
Degustacja: lepsza jest zalana 1l spirytusu, mocna lubię taką ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/07/porzeczkowka.html