Wykonanie
Robiłam ją w ubiegłym roku i jestem nią zachwycona. Świetna na "babskie wieczorki" .
Składniki:1 kg czarnych
porzeczek0,5 l
spirytusu0,5 l
czystej wódki1 l
wody1 kg
cukruWodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej
cukier i gotujemy minutkę na małym ogniu, odstawiamy.
Porzeczki płuczemy, odsączamy, przekładamy do dużego słoja lub gąsiorka, zalewamy
spirytusem i zimnym
syropem, zakręcamy słoik. Odstawiamy na miesiąc. Przecedzamy, filtrujemy, dolewamy
wódkę i odstawiamy na minimum 2 tygodnie. To jest łagodniejsza wersja.
Wódkę można pominąć i dać tylko
spirytus. Na 1 kg
owoców 1 l
spirytusu,
syrop jak wyżej i odstawić na 2 miesiące.Polecam obie wersje ;)Degustacja: lepsza jest zalana 1l
spirytusu, mocna lubię taką ;)