Wykonanie
Dzisiejszy przepis jest zdecydowanie dla najmłodszych, przynajmniej jeśli chodzi o kwestię konsumpcjiKolorowe, kruche
ciasteczka ze znanymi wszystkim lentilkami.Samo
ciasteczko, bez
cukierków, bardzo przypomina zarówno w smaku, jak i wyglądem, okrągłe biszkopciki, które możemy dostać w sklepach, jednak kolorowe cukiereczki, dodają całości niebanalnego uroku i smaku.Ogromną ich zaletą jest bardzo łatwe całościowe wykonanie, w co można wciągnąć również dzieci – wciskanie małych cukiereczków w
ciastka na prawdę
daje frajdęSkładniki:3,5 szklanki
mąki300g miękkiego
masłaszklanka
cukru2
jajka1,5 płaskiej łyżeczki
sodyłyżeczka
aromatu waniliowego300g
cukierkówszczypta
soliPrzygotowanie:
Masło ucieramy z
cukrem około 5 minut.Po 5 minutach, do
masła dodajemy
jajka i aromat, ucierając jeszcze przez chwilę.W drugiej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sól i
sodę.Przesypujemy do utartego z
jajkami i aromatem
masła. Wyrabiamy ręką na jednolitą masę.Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy.Na każdym
ciastku, układamy po kilka ( mniej więcej po 5 )
cukierków, delikatnie je dociskając.
Ciastka wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 15 minut.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom
