Wykonanie
Jak na codzień staram sie jeść produkty pełnoziarnisteTak tym razem chlebek pszenny nie z pełnego przemiału :)Składniki:Na jeden chlebek~20 g świeżych
drożdży~0,5 kg
maki pszennej~250-300ml cieplej
wody~łyżeczka
soli~bułkę tarta+tłuszcz do formy~
ziarna słoneczniki na wierzchWykonanie:W wodzie rozpuszczamy
drożdże i czekamy 10 minutDodajemy
sól I po pare łyżek
maki delikatnie mieszając aż konsystencja masy będzie odpowiednia. Tzn. Bardzo gęsta ale jeszcze płynna.Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułka, wlewamy masę i czekamyOk 40min aż wyrośnie posypujemy ziarnem.Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wkładamy na 10min i zmniejszamy temperaturę do 180, pieczemy jeszcze 30-35 minut.Gdy forma troszkę ostygnie wyjmujemy chlebek aby nie zaparkował od
spodu :)