ßßß Cookit - przepis na Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Dość często stosowane
a proste do wykonania
Biorąc pod uwagę, że mleko kokosowe z puszki ma "trochę"
chemii postanowiłam sama robić :)
Jedyne co potrzebujemy to kokosa (myślę, że z powodzeniem
sprawdzą się gotowe wiórki) i 0,5l wrzątku
Na początku opiszę jak się rozprawić z kokosem..
Robimy ostro zakończonym nożem dziurkę w jednej z 3
charakterystycznych kropek
wkładamy malutką słomkę aby woda mogła swobodnie spływać
ja to przyspieszam potrząsając kokosem :)
Teraz trudniejsze zadanie- otworzyć
Powinno się uderzać tępą stroną ciężkiego noża w kokosa trzymanego w ręce
-po którymś uderzeniu pęknie.
Mój sposób- trzepnąć o płytki :) :)
Obieramy kokosa z twardej skórki i wrzucamy połamany na mniejsze kawałki
do miksera ( ja robię zawsze z połowy kokosa a drugą zjadam :))
Zalewamy połową wrzątku i miksujemy ok2 minutek,
dodajemy resztę wody i miksujemy jeszcze min. minutę
dolewamy wodę z kokosa
odciskamy mleko kokosowe przez
lnianą ściereczkę do słoika
Wiórki zostawiamy do wysuszenia i można ich użyć, np do ciast :)
Słoik zakręcamy i po wystygnięciu wkładamy do lodówki
u góry słoika zacznie zbierać się pyszna pianka używana przez nas do deserów, zup sosów
Należy jednak pamiętać, że brak konserwantów
powoduje szybsze psucie i należy wykorzystać je jak najszybciej
Nic się nie marnuje :)
Z pozostałej wody kokosowej możemy zrobić napój/drinka
Ja dodaję malibu (lub nie), sok pomarańczowy i ananasowy :)
Źródło:http://passionatanyprice.blogspot.com/2015/03/mleczko-kokosowe.html