Wykonanie
Daktyle...
daktyle... i
kakao! Już sama nie pamiętam gdzie natknęłam się na ten przepis. Planowałam go wypróbować, ale jakoś nigdy nie było sposobności. Ostatnio natomiast kupiłam
daktyle w promocji z zamiarem wyczarowania czegoś z nich... no i niestety rozmyśliłam się, a
daktyle zostały. Tu na ratunek przyszedł mi ten przepis, który z głowy wygrzebałam. Przyznam, że jestem tym zachwycona. Słodkie, mięciutkie, idealne do deserów i ciast.Polecam również jako alternatywa dla tych kupnych
czekoladowych kremów typu nutella. W smaku dużo lepsze (nie jest tak strasznie ciężkie), a dodatkowo też zdrowsze. Polecam ! :)Składniki:200 g.
daktyli suszonych3/4 szklanki
mleka2 łyżki gorzkiego
kakaoMleko podgrzewamy (jednak nie zagotowujemy go! ważne żeby było gorące, nie wrzące).Gorącym
mlekiem zalewamy
daktyle i odstawiamy na kilka godzin (min 3.). (
Powiem wam, że z ciekawości podpijałam trochę
mleka, w którym moczą się
daktyle... smak niesamowity :)Gdy
daktyle już odleżą swoje w
mleku, dodajemy wtedy
kakao i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Voila :) Masełko gotowe.Słodziutkie, delikatne, rozpływające się w ustach. :)Przepisy na wykorzystanie go już wkrótce :)
