ßßß Cookit - przepis na Domowy likier kawowy

Domowy likier kawowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś jest fanem delikatnych, słodkich alkoholi, a na dodatek lubi smak kawy to ten likier na pewno będzie smakował :)
Powinnam teraz napisać kilka słów o nim jednak mam kompletny mętlik, ponieważ tak naprawdę każde pozytywne określenie jakie mi przychodzi do głowy pasuje do niego. Jest i słodki i jednocześnie nie za słodki, delikatnie kawowy, jednak na tyle wyrazisty, że czuć że to likier kawowy, a nie jakiś inny no i jak to likier (a w sumie jak każdy alkohol) - jest rozgrzewający.
Mogłabym o nim pisać same superlatywy ponieważ nie potrafię znaleźć żadnej jego cechy, która mi by nie odpowiadała.
Gorąco wam go polecam bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze bardzo prosty! :)
Składniki:
0 , 5 l mleczka skondensowanego
1/3 szklanki cukru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
50 ml wrzącej wody
0,5 l czystej wódki
Kawę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i słodzimy. Mleczko skondensowane podgrzewamy tylko do momentu aż się zacznie gotować. Gdy zawrze dolewamy rozpuszczoną kawę z cukrem, wszystko mieszamy aby się dobrze połączyło i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jak już nasza mieszanka jest zimna dolewamy wódę. Dokładnie mieszamy.
Tak naprawdę likier jest już gotowy, jednak warto spróbować czy odpowiada nam smakowo. Jeśli jest za mocny to można dolać trochę zimnej, przegotowanej wody (u mnie była to 1/2 szklanki), jeśli jest za słaby to jedynym wyjściem jest dolać jeszcze trochę alkoholu. Jeżeli będzie zbyt mało słodki lub zbyt mało kawowy to rozpuszczamy w odrobinie wody cukier (dobrze jest podgrzewać to na lekkim ogniu - wtedy więcej nam się rozpuści) lub kawę.
Likier można pić od razu, jednak smaczniejszy jest po kilkugodzinnym "leżakowaniu" :)
Prawda, że przepis prosty?
Na dodatek można go swobodnie i w bardzo szybki sposób dostosowywać do własnych potrzeb :)
Gorąco polecam :)
Źródło:http://jedzeniomania.blogspot.com/2014/12/domowy-likier-kawowy.html