ßßß
Składniki:1 kg ziemniaków3 łyżki przyprawy do ziemniaków, można wymieszać swoją kompozycję ziół ale ja użyłam gotowej4 łyżki oliwy z oliwekWykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na około 1.5 cm plasterki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej się wody przełożyć pokrojone ziemniaczki i od momentu zagotowania gotować je przez około 5 minut. W między czasie przygotować mieszankę ziół. 3 łyżki przypraw wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Po tym czasie ziemniaki odcedzić. Mieszankę przypraw przełożyć do ziemniaków a do szklanki w której znajdowały się przyprawy dodać jeszcze jedną łyżkę oliwy, wymieszać, aby "zebrać" cała przyprawę, dodać do całości. Ziemniaki dokładnie wymieszać z przyprawą. Piekarnik wraz z blaszką rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzaną blaszkę wyłożyć ziemniaki (będą skwierczeć) i piec przez około 30 - 45 minut, co jakiś czas przemieszać.