Wykonanie
Piekę kolejny tort, tym razem
kokosowy. Niestety tort nie może zostać nasączony
alkoholem w związku z tym zostałam zmuszona do poszukania jakiegoś innego płynu nadającego się do jego nasączenia. Tym oto sposobem trafiłam na blog Design your life a tam na cudowny przepis na
syrop kokosowy;) U mnie z lekkimi modyfikacjami. Skusiłam się, spróbowałam osobiście i ani trochę nie żałuje,
syrop wyszedł obłędny. Nadaje się nie tylko do nasączenia
tortów czy innych ciast ale także wybornie smakuje jako dodatek do
kawy (sprawdziłam). Serdecznie polecam bo nie jest to skomplikowany przepis a na pewno wart odrobinki wysiłku włożonego do jego przygotowania;)

Składniki:szklanka wiórek
kokosowych4 łyżeczki domowego
cukru waniliowegołyżka prawdziwego
mioduokoło 400 ml
wodyWykonanie: 200 ml
wody zagotować i zalać nią
wiórki kokosowe, wymieszać, gotować przez około 15 minut.
Kokos wchłonie prawie całą
wodę ale tak ma być:) Po tym czasie w kolejnych 200 ml wrzącej
wody rozpuścić łyżkę
miodu i
cukier waniliowy, dodać do
kokosu, wymieszać. Całość gotować przez około 20-30 minut. Gotowy
syrop przestudzić, przecedzić, wyciskając dokładnie
wiórki kokosowe. Zimny przelać do buteleczki i przechowywać w lodówce.Smacznego;)