ßßß Cookit - przepis na Czerwone buraczki na ciepło

Czerwone buraczki na ciepło

nazwa

Wykonanie

Przepis na nie dostałam od przyszłej Pani teściowej. Zazwyczaj szykuje je mój narzeczony. Cóż tu dużo mówić, my zajadamy się nimi bardzo i dość często pojawiają się na moim stole. Warto jeść buraczki bo mają wiele wartości odżywczych, zawierają między innymi kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, sód, fluor, cynk, molibden, kobalt a także rubid i cez. Jak widać buraczki to bomba "wartości odżywczych", więc warto je przygotować dla naszych najbliższych. Spróbujcie;)
Składniki:
2 kg buraków
2 łyżki cukru kryształu
łyżka octu
szczypta soli
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka masła
Wykonanie: Buraczki wymyć i ugotować do miękkości. Następnie obrać je ze skóry i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać cukier, ocet, sól, śmietanę i masło, dokładnie wymieszać. Całość podsmażyć, podawać na ciepło.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/08/czerwone-buraczki-na-ciepo.html