ßßß Cookit - przepis na Sok z marchewki, jabłka i selera.

Sok z marchewki, jabłka i selera.

nazwa

Wykonanie

Wszystko kręci się teraz wokół nocy z z 31.10 na 1.11, czyli Halloween. Z racji tego,że akurat nie posiadam w domu dyni, niczego z niej nie stworzę ani nie wyrzeźbię. Ale zapraszam na napój w kolorze halloweenowym.
Sok warzywno-owocowy czyli marchew, jabłko i seler. Ten ostatni choć dodany, słabo wyczuwalny (to taka notka dla tych ,którzy średnio za nim przepadają).
W skład soku wchodzą:
1 kg marchewki
2 średnie jabłka, rodzaj słodki,twardy
seler korzeniowy (1 szt.)
Wszystko wyciśnięte, oczywiście seler najpierw ugotowany. Wydajność na niskim poziomie; z tych produktów wychodzi soku na 4 porcje (maksymalnie), zależy od tego jak dużych szklanek używacie w domu. Choć po podliczeniu wartości odżywczej, dla 1 porcji, w zupełności wystarczy.
Wartość kaloryczna 1 porcji:
Energia: 135 kcal
Błonnik: 13 , 9 g
Potas: 1032 , 5 mg
Witamina A: 4147 mcg
Energia jakiej dostarcza sok jest porównywalna z sokami warzywno-owocowymi dostępnymi na rynku. Różni je najwyżej 20 kcal. Zawrotna ilość błonnika znajduje się w 1 szklance, bo 13,9 g, to 69% RDA przyjmując najniższą dolną gramaturę na ten składnik. Mnóstwo potasu, który odgrywa istotną rolę w przewodnictwie bodźców nerwowych i kurczliwość komórek mięśniowych. W tym soku jest 22% RDA dla osób dorosłych.Z kolei zawartość witaminy A w tym soku to 4147 mcg. Dawka dzienna spełniona jest kilkadziesiąt razy! Dlatego 1 porcja takiego soku w zupełności wystarczy.
Może sok przyda się kiedy przyjdzie pragnienie, po dzisiejszych pieszych wycieczkach od domu do domu.
Źródło:http://zdrowiwlodzi.blogspot.com/2013/10/sok-z-marchewki-jabka-i-selera.html