Wykonanie
Wyjątkowo
słonecznie zaczął się październik więc naszła mnie chęć na sobotnią lekką przekąskę. Wybrałam zestawienie warzyw,
owoców i
serka na jednym talerzu. I wcale te składniki się ze sobą nie gryzły :) Polecam ruloniki szczególnie jako przystawkę lub delikatną przekąskę, jak przyjdą znajomi.Ten przepis bierze udział w konkursie Popołudnie z Felixem, organizowanym przez firmę Felix w serwisie durszlak.plSkładniki:1
cukinia20 dkg
serka mascarpone2 płaskie łyżki
wiśni deserowychGarść
pistacji obranych z łupinekSzczypta
soliŚwieże figiPrzygotowanie:
Cukinię pokroiłam wzdłuż w wąskie paski (ok 2 mm) i lekko osolone zostawiłam na kilkanaście minut.
Pistacje zmieliłam za pomocą rozdrabniacza, tak by stanowiły prawie gładką masę.
Serek mascarpone wymieszałam z
wiśniami deserowymi i
pistacjami i odstawiłam do lodówki. Paski
cukinii wytarłam z
soli i grillowałam na każdej stron delikatnie, by się nie rozpadły. Na końcówce każdego paska
cukinii kładłam łyżeczką porcję masy serowej i zawijałam.Przekąskę podawałam ze
świeżą figą.