Wykonanie
Służy do ozdobienia
tortu. Jest idealna masą do przygotowywania różnych ciekawych wzorów. Do zabarwienia używamy
barwników spożywczych (w proszku lub w formie żelu).Składniki:800 gram
cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć mniejsza ilość)3 łyżeczki glukozy3 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wody1-2 łyżki
masła(
masło powoduje, że
lukier jest bardziej plastyczny i łatwiej go formować)Do szklanki wlewamy gorącą
wodę. Dodajemy do niej
żelatynę - mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na blacie wysypujemy
cukier puder (ok. połowy porcji). Wlewamy zawartość ze szklaneczki i zagniatamy, podsypując
cukrem pudrem. Dodajemy pozostałą część
cukru pudru. Gotową masę można barwić.
Masło dodajemy, jak masa jest mało plastyczna (czyli sucha)Ważne:kiedy mamy już wyrobioną masę trzeba pamiętać, aby zawinąć w folię spożywczą, ponieważ szybko wysycha jak wałkujemy
lukier, dobrze jest podsypać małą ilością
mąki ziemniaczanej (można użyć
cukru pudru). Ewentualnie blat można posmarować
oliwąlukru plastycznego nie łączymy z
bitą śmietaną, ponieważ
lukier się rozpuszcza (można łączyć z kremami
maślanymi)