Wykonanie


Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w
języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie.Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci.8 arkuszy filo8
śliwek suszonych8 plastrów marcepana-10dag8
daktyli raczej świeżych4 plastry
szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej1
jajko roztrzepaneArkusze
ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne.Podzielić na 16 prostokątów.

Każdą
śliwkę owinąć kawałkiem marcepana.
Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali.
Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w
cukierek.Podobnie postępujemy z
daktylami. Każdy
daktyl zawinąć w
szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w
cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna.Cukiereczki przepędzlować
jajkiem i piec w temp.180 stop. około 20 min.Po lekkim przestudzeniu zdjąć
nitki.