ßßß Cookit - przepis na Oszczędzaj - rób masło orzechowe

Oszczędzaj - rób masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Warto wracać do dawnych metod gotowania, czyli do przygotowywania samemu różnych produktów, które są dostępne w niemal każdym sklepie. Ale dlaczego warto? No cóż, oto jak się sprawa ma w przypadku masła orzechowego:
+ cena
nie czarujmy się, w kraju gdzie bezrobocie jest wysokie, a mnóstwo ludzi pracuje za najniższą krajową będzie to jeden z najsilniejszych argumentów. Przeciętny słoik masła kosztuje w granicach 8-12 złotych. To dużo. Samemu można jednak zrobić więcej za mniej.
+ dodatki
a raczej ich brak. oczywiście są masła bez zbędnych dodatków, ale zazwyczaj jest to odczuwalne w cenie (patrz wyżej). W domowym produkcie nie ma emulgatorów, wypełniaczy itp
+ ilość orzechów
niektóre marki mają w składzie zaledwie 60% orzechów. Za co płacimy w takim razie? Za wypełniacze.
+ smak
domowe masło orzechowe czuć po prostu orzechami. Sami decydujemy jak dużo ma mieć w sobie soli/cukru/oleju czy może wcale?
W takim razie jak zrobić masło orzechowe?
Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i szybkie. Kupujemy łuskane orzechy (jeżeli nie są prażone to musimy je podprażyć na patelni). Wrzucamy do robota i mielimy. Ot cała filozofia. W zależności od naszych upodobań dodajemy sól/cukier (lub eksperymentujemy z dodatkami). Ja jeśli chcę mieć trochę rzadsze masło to dolewam odrobinę oliwy.
Źródło:http://veganza-veganza.blogspot.com/2014/09/oszczedzaj-rob-maso-orzechowe-samemu.html