Wykonanie
Warto wracać do dawnych metod gotowania, czyli do przygotowywania samemu różnych produktów, które są dostępne w niemal każdym sklepie. Ale dlaczego warto? No cóż, oto jak się sprawa ma w przypadku
masła orzechowego:+ cenanie czarujmy się, w
kraju gdzie bezrobocie jest wysokie, a mnóstwo ludzi pracuje za najniższą
krajową będzie to jeden z najsilniejszych argumentów. Przeciętny słoik
masła kosztuje w granicach 8-12 złotych. To dużo. Samemu można jednak zrobić więcej za mniej.+ dodatkia raczej ich brak. oczywiście są
masła bez zbędnych dodatków, ale zazwyczaj jest to odczuwalne w cenie (patrz wyżej). W domowym produkcie nie ma emulgatorów, wypełniaczy itp+ ilość
orzechówniektóre
marki mają w składzie zaledwie 60%
orzechów. Za co płacimy w takim razie? Za wypełniacze.+ smakdomowe
masło orzechowe czuć po prostu
orzechami. Sami decydujemy jak dużo ma
mieć w sobie soli/cukru/oleju czy może wcale?W takim razie jak zrobić
masło orzechowe?Wbrew pozorom jest to bardzo łatwe i szybkie. Kupujemy łuskane
orzechy (jeżeli nie są prażone to musimy je podprażyć na patelni). Wrzucamy do robota i mielimy. Ot cała filozofia. W zależności od naszych upodobań dodajemy sól/cukier (lub eksperymentujemy z dodatkami). Ja jeśli chcę
mieć trochę rzadsze
masło to dolewam odrobinę
oliwy.