Wykonanie
Wypróbowałam już 3 przepisy na ten
likier, ten jest zdecydowanie najlepszy, poprzednie były zbyt słodkie, bardzo, bardzo. Ten jest tak idealnie wg nas, aksamitny, delikatny, ale grzeje :DD Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie
likiery, może dać obydwie puszki
mleka słodzonego.
przepis pochodzi stąd200 gram
wiórków kokosowych250 ml
spirytusu100 ml
czystej wódki1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonegoWiórki wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy
wódką i
spirytusem, wsadzamy do lodówki na 10 dni. Dobrze by było codziennie potrząsać słoikiem, ale jak będziemy sobie o tym przypominali co drugi dzień, to też nic złego się nie stanie.Po 10 dniach dokładnie odcedzamy *wiórki z
alkoholu, robiłam to przez gazę, można je też przecedzić przez bardzo gęste sitko.Do przecedzonego
alkoholu dolewamy
mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, mieszamy i przelewamy do butelek.*Wiórki możemy wykorzystać do różnych wypieków, takich jak muffiny, kokosanki lub masa do
tortu. Można zrobić z nich też Kuleczki Bounty