ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: likier kokosowy

z cukrem pudrem: likier kokosowy

nazwa

Wykonanie

Wypróbowałam już 3 przepisy na ten likier, ten jest zdecydowanie najlepszy, poprzednie były zbyt słodkie, bardzo, bardzo. Ten jest tak idealnie wg nas, aksamitny, delikatny, ale grzeje :DD Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie likiery, może dać obydwie puszki mleka słodzonego.
przepis pochodzi stąd
200 gram wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
100 ml czystej wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy wódką i spirytusem, wsadzamy do lodówki na 10 dni. Dobrze by było codziennie potrząsać słoikiem, ale jak będziemy sobie o tym przypominali co drugi dzień, to też nic złego się nie stanie.
Po 10 dniach dokładnie odcedzamy *wiórki z alkoholu, robiłam to przez gazę, można je też przecedzić przez bardzo gęste sitko.
Do przecedzonego alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, mieszamy i przelewamy do butelek.
*Wiórki możemy wykorzystać do różnych wypieków, takich jak muffiny, kokosanki lub masa do tortu. Można zrobić z nich też Kuleczki Bounty
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/likier-kokosowy.html