Wykonanie
Idealna na każdą "rozgrzewkę", mocno cytrynowa i ... mocna :)
przepis pochodzi z tej strony0,5 litra płynnego
miodu0,5 litra
soku z cytryn0,5 litra
spirytusuCytryny dokładnie myjemy i sparzamy gorącą
wodą. Kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok. Przecedzamy przez tetrową szmatkę, żeby pozbyć się całego miąższu.Do
miodu dodajemy
sok z cytryn i łączymy ze sobą. Na samym końcu dodajemy
spirytus i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelek, zakręcamy odstawiamy przynajmniej na 3-4 tygodnie, optymalnie na 3 miesiące. Przechowujemy w ciemnej szafce.Nasza
nalewka może się na początku pienić, przestanie po kilku dniach. Miodówkę przez pierwszy tydzień codziennie mieszamy, później wystarczy to robić raz na tydzień. Pierwszego dnia miodówka ma słomkowy kolor, który ciemnieje niemal z każdym dniem aż do ładnego
miodowego odcienia.