ßßß
przepis pochodzi z tej strony0,5 litra płynnego miodu0,5 litra soku z cytryn0,5 litra spirytusuCytryny dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą. Kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok. Przecedzamy przez tetrową szmatkę, żeby pozbyć się całego miąższu.Do miodu dodajemy sok z cytryn i łączymy ze sobą. Na samym końcu dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelek, zakręcamy odstawiamy przynajmniej na 3-4 tygodnie, optymalnie na 3 miesiące. Przechowujemy w ciemnej szafce.Nasza nalewka może się na początku pienić, przestanie po kilku dniach. Miodówkę przez pierwszy tydzień codziennie mieszamy, później wystarczy to robić raz na tydzień. Pierwszego dnia miodówka ma słomkowy kolor, który ciemnieje niemal z każdym dniem aż do ładnego miodowego odcienia.