ßßß Cookit - przepis na Ale Worek! - Chleb na domowym zakwasie

Ale Worek! - Chleb na domowym zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zrobiłam go! Zrobiłam domowy zakwas! Nie obeszło się bez chwil grozy i przeszukiwania Internetu w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania odnośnie zachowania kwasu w poszczególnych etapach produkcji, niemniej jednak udało się! Mój pierwszy zakwas żytni dumnie teraz spoczywa w lodówce. O przepisie i mojej "drodze przez mękę" napiszę kolejnym razem bo dziś chciałam Wam podsumować akcję rozpoczętą z Ale Worek!
O założeniach akcji przeczytacie klikając tutaj . Testowanie okazało się bardzo przyjemne i zaskakujące - żywotność chleba trzymanego w worku jest naprawdę imponująca. Mogliście śledzić mój pierwszy i drugi test . Pieczywa różne, różne reakcje ale zawsze to samo zaskoczenie - dzięki workowi chleb nie pleśnieje, dłużej można go przechować, czerstwieje dopiero po kilku dniach.
Tak też było z moim pierwszym chlebem na domowym zakwasie. Specjalnie odkroiłam część, bo ledwo wyszedł z maszyny a już został pozbawiony chrupiącej skórki. Jego zapach był tak kuszący, że nie mogłam się powstrzymać - musiałam go ugryźć.
Podobnie jak poprzednio, chleb był świeży i do zjedzenia przez kolejne sześć dni od jego upieczenia. Oczywiście pierwsza kromka zawsze nieco zeschła ale po jej odkrojeniu zdecydowanie nadawał się on do spożycia. Uwaga! Po dziesięciu dniach chleb był suchy, owszem, ale nie zepsuty!! Poprzednie chleby również miały długą żywotność, zwłaszcza ten na zakwasie ale mój własny wyrób przeszedł wszelkie moje oczekiwania. To duża nagroda dla kogoś, kto piecze własne chleby.
Ale Worek to jeden z tych gadżetów, które warto mieć w kuchni. Ma nie tylko właściwości użytkowe. Jest przede wszystkim piękny! Warto zajrzeć na stronę Ale worek i zobaczyć inne wyroby - niesamowicie ozdobią każde wnętrze. Dla mnie testowanie było niesamowitą przyjemnością. I może zabrzmi to trochę, jak z reklamy, ale używam Ale Worka codziennie w Zakąski Wadowice i sprawdza się bardzo dobrze. Serwowane przez nas pieczywo na zakwasie z lokalnej piekarni jest pyszne, długo zachowuje świeżość, dzięki czemu nawet nad ranem chleb ze smalcem smakuje wyśmienicie. Zapraszam Wad do zakupu Ale Worek - nie będziecie żałować!
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2014/07/ale-worek-chleb-na-domowym-zakwasie.html