Wykonanie
Po miłości do
chipsów z
jarmużu, nadszedł czas mojego romansu z
chipsami z
marchewki. Wprawdzie trzeba poświęcić nieco czasu na obieranie i krojenie
marchewek, ale naprawdę warto. Otrzymamy pyszne, chrupiące, lekko słodkawe
chipsy. Idealna alternatywa dla sklepowych, doskonałe dla każdego członka rodziny. Nawet dzieci z wielką ochotą będą po nie sięgać :)
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczeniaIlość porcji: 1Składniki:1
marchewka1,5 łyżki
olejuUlubione
przyprawy: np. szczypta
soli,
tymianek i
słodka paprykaMarchewkę myjemy, odcinamy końce i obieramy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli mamy odpowiednią tarkę to korzystamy z niej. Ważne jest by wszystkie plastry miały mniej więcej podobną grubość. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Do miseczki (najlepiej zamykanej) wlewamy
olej i wsypujemy
przyprawy, mieszamy. Dorzucamy
marchewkę, zamykamy miskę, a całość potrząsamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Umieszczamy w piekarnika najpierw na 10 minut grzanie góra i dół, a
potem na kolejne 10 na termoobieg. Wówczas
marchewki będziemy
mieli mocno przypieczone. Zachęcamy do obserwowania
marchewek podczas pieczenia ponieważ różna grubość będzie dochodziła w różnym czasie. U nas plasterki były dość grube bo krojone ręcznie. Przy cieńszych plasterkach czas będzie krótszy. Również jeśli lubimy mniej spieczone na brzegach należy je wyciągnąć wcześniej .Smacznego J