ßßß
Czas przygotowania: 5 minut + 20 minut pieczeniaIlość porcji: 1Składniki:1 marchewka1,5 łyżki olejuUlubione przyprawy: np. szczypta soli, tymianek i słodka paprykaMarchewkę myjemy, odcinamy końce i obieramy. Następnie kroimy w cienkie plasterki. Jeśli mamy odpowiednią tarkę to korzystamy z niej. Ważne jest by wszystkie plastry miały mniej więcej podobną grubość. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Do miseczki (najlepiej zamykanej) wlewamy olej i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Dorzucamy marchewkę, zamykamy miskę, a całość potrząsamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Umieszczamy w piekarnika najpierw na 10 minut grzanie góra i dół, a potem na kolejne 10 na termoobieg. Wówczas marchewki będziemy mieli mocno przypieczone. Zachęcamy do obserwowania marchewek podczas pieczenia ponieważ różna grubość będzie dochodziła w różnym czasie. U nas plasterki były dość grube bo krojone ręcznie. Przy cieńszych plasterkach czas będzie krótszy. Również jeśli lubimy mniej spieczone na brzegach należy je wyciągnąć wcześniej .Smacznego J


