Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to pierożki z
ciasta francuskiego z
pieczarkami. Potrawa bardzo prosta do przygotowania, a jej dużym atutem jest możliwość zwinięcia pierożków wcześniej i pozostawienie na odpowiedni moment. Do piekarnika wsuwamy tuż przed podaniem co pozwala nam np. przebywać z gośćmi podczas gdy potrwa „sama się robi”. Podajemy ją np. z barszczykiem. Idealna na czas karnawału :)

Ilość porcji: 12Składniki:Opakowanie
ciasta francuskiego
Około 300g
pieczarekCebulaŁyżka
masłaPieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą oraz kroimy w paski.
Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy
masło i podsmażamy
cebulkę. Na złocistą
cebulę wrzucamy
pieczarki, nieco solimy i smażymy.
Ciasto francuskie rozwijamy i nacinamy w kwadraty. Na środek każdego kwadratu układamy łyżką
pieczarki. Zamykamy pierożki po przekątnej w trójkąty i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 minut.