Wykonanie
W tak upalne dni jak dzisiaj, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, myślimy raczej o czymś chłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki
czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać!

Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją)Ilość porcji: ok. 12

Składniki:1500g
serka homogenizowanego500g
twarogu chudego20 łyżeczek
żelatyny (ok 60g)180g
cukru pudruWrzątek
Barwniki spożywczeWafle lub
herbatnikiWaflem lub
herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki
żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g
serka homogenizowanego, 100g
twarogu chudego, 3 łyżki
cukru pudru i nieco przestudzoną
żelatynę. Całość miksujemy blednerem. Wybieramy kolor barwnika i dorzucamy do powstałej masy, u nas na samym dnie był kolor brązowy. Miksujemy, przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Kiedy stężeje przygotowujemy kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia. W ten sposób robimy pięć warstw sernika. Wierzch ozdabiamy według własnych upodobań, u nas były to kwiatki na słońcu ułożone z
owoców.
