ßßß
Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją)Ilość porcji: ok. 12
Składniki:1500g serka homogenizowanego500g twarogu chudego20 łyżeczek żelatyny (ok 60g)180g cukru pudruWrzątekBarwniki spożywczeWafle lub herbatnikiWaflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną żelatynę. Całość miksujemy blednerem. Wybieramy kolor barwnika i dorzucamy do powstałej masy, u nas na samym dnie był kolor brązowy. Miksujemy, przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki by pierwsza warstwa stężała. Kiedy stężeje przygotowujemy kolejną warstwę i ponownie odkładamy do ochłodzenia. W ten sposób robimy pięć warstw sernika. Wierzch ozdabiamy według własnych upodobań, u nas były to kwiatki na słońcu ułożone z owoców.