Czemudżem wiśniowy jest tak pyszny?? Ponieważ jest dżemem wiśniowym!! Uwielbiam przetwory z wiśni...a taki dżemik...z całych owoców i masy pysznej wiśniowej galaretki... PYCHA!!!Sezon wiśniowy w rozkwicie. Kilogram tych kwaśnych owoców na bazarku kosztuje 2-4 złote. Nic tylko kupować i robić przetwory :)SKŁADNIKIprzeliczone na łubiankę wiśni / 2kg2 kg wiśni (1łubianka)1 szklanka cukru (ja dałam 0,5 szklanki na 1kg wiśni - zrobiłam dżem niskosłodzony)1 fiks do dżemów 3:1 (na 2 kg wiśni użyłam fiksu przeznaczonego na 1kg wiśni ; cukru dałam 0,5 szklanki na 1 kilogram wiśni a nie tak jak napisane na fiksie)Wiśnie umyć oraz wydrylować. Pozbawione pestek owoce umieścić w garnku,zasypać fiksem oraz zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać cukru. Trzymać na małym ogniu około 30 minut a na koniec znowu zagotować. Gorący dżem wlać do słoików i zapasteryzować.Po ostygnięciu dżem powinien zgęstnieć i przybrać formę słodko-kwaśnej wiśniowej galaretki.SMACZNEGO