Wykonanie
Tym razem niedzielę zaczynamy od sernika, idealnie prostego i idealnie białego :) świetnie współgra z nim frużelina z dosyć kwaśnych, w moim przypadku,
moreli.Mnie do serników nie trzeba jakoś wyjątkowo zachęcać... ;-)

Sernik na białkach z
morelową frużeliną/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/Spód:180g
ciastek Oreo bez nadzienia60g roztopionego
masłaCiastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować na piasek.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Masa serowa:750g
twarogu (użyłam normalnego
twarogu, zmieliłam go dwukrotnie, ale można użyć dobrej jakości z wiaderka)300ml
śmietany kremówki lub
jogurtu greckiego (użyłam pół na pół)5
białek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków20g
mąki ziemniaczanej20g
mąki pszennejsok z połowy cytryny/nasionka z jednej laski wanilii/łyżeczka pasty waniliowejSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników uważając, by nie napowietrzyć masy. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać.Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 150°C, aż jego środek będzie sprężysty. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc.Frużelina morelowa:250g
moreli1 łyżeczka
żelatyny w proszku
cukier do smaku (w zależności od słodkości
owoców)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyŻelatynę zalać dwiema łyżkami
wody i zostawić do napęcznienia.W rondelku wymieszać
owoce z
cukrem, uprzednio odpestkowane i pokrojone na mniejsze części. Na średnim ogniu podgrzewać, aż
cukier się rozpuści. Jeżeli
owoce nie puszczą dużo soku należy dolać odrobinę
wody. Dodać
sok z cytryny,
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce
wody, zagotować.Napęczniałą
żelatynę dodać do
owoców, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Frużelinę można przetrzeć przez sitko, albo zostawić
owoce w całości. Odstawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.Jeżeli frużelina okaże się zbyt gęsta po schłodzeniu należy stopniowo rozdrabniać ją z gorącą
wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (żel/kisiel)Przed podaniem polać frużeliną sernik, przechowywać w lodówce.

Bon appetit!