ßßß
Sernik na białkach z morelową frużeliną/przepis pochodzi z www.mojewypieki.com z moimi modyfikacjami/Spód:180g ciastek Oreo bez nadzienia60g roztopionego masłaCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na piasek.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać spód, wyrównać. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Masa serowa:750g twarogu (użyłam normalnego twarogu, zmieliłam go dwukrotnie, ale można użyć dobrej jakości z wiaderka)300ml śmietany kremówki lub jogurtu greckiego (użyłam pół na pół)5 białek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków20g mąki ziemniaczanej20g mąki pszennejsok z połowy cytryny/nasionka z jednej laski wanilii/łyżeczka pasty waniliowejSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do połączenia składników uważając, by nie napowietrzyć masy. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać.Ciasto piec ok. 50 minut w temperaturze 150°C, aż jego środek będzie sprężysty. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc.Frużelina morelowa:250g moreli1 łyżeczka żelatyny w proszkucukier do smaku (w zależności od słodkości owoców)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyŻelatynę zalać dwiema łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.W rondelku wymieszać owoce z cukrem, uprzednio odpestkowane i pokrojone na mniejsze części. Na średnim ogniu podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Jeżeli owoce nie puszczą dużo soku należy dolać odrobinę wody. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, zagotować.Napęczniałą żelatynę dodać do owoców, dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Frużelinę można przetrzeć przez sitko, albo zostawić owoce w całości. Odstawić do ostygnięcia, schłodzić w lodówce.Jeżeli frużelina okaże się zbyt gęsta po schłodzeniu należy stopniowo rozdrabniać ją z gorącą wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (żel/kisiel)Przed podaniem polać frużeliną sernik, przechowywać w lodówce.
Bon appetit!