Wykonanie
17 grudnia 2014Najlepszy
likier czekoladowy jaki piłam. Jest idealnie słodki, idealnie gęsty, idealnie brązowy. Jak dla mnie, jest idealny. Już wiem co
będę musiała zrobić jeszcze raz przed świętami.
Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy.

'najlepszy
likier czekoladowy'składniki (na ok.0,5l
likieru)- 350 ml
niesłodzonego mleka skondensowanego- 100 ml
wódki- 200 g
gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej i 30g mlecznej/karmelowej)- 40 g
cukru (7-8 łyżeczek, tutaj moje miarki)
Mleko umieścić w garnuszku i podgrzać razem z
cukrem. Do gorącego
mleka dodać
czekoladę i dokładnie ją rozpuścić (nie zagotować!).Do wystudzonej masy dodać
wódkę i przelać do buteleczki.Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.Smacznego!

© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.