Wykonanie
Pyszny
schab z forum cincin.cc. Polecam. Smaczna i efektowna
wędlina, a przy tym proste i nie bardzo czasochłonne przygotowanie.

Składniki:ok 1 kg
schabuKilka
kabanosów ( ja użyłam
kiełbaski żywieckie w ilości 3 szt.)
Sól peklowaZiarenka smaku lub inna tego typu
przyprawaŻelatyna (opcjonalnie)
Kabanosy podzielić na kawałki trochę dłuższe od kawałka
schabu, zamrozić ( zmrożone łatwiej wepchnąć w
mięso).
Schab umyć, naciąć
ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć
kabanosy, następnie natrzeć
solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane
mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się
woda. Jeśli ktoś lubi
galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki
żelatyny Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia
schab w folii ułożyć na sitku do gotowania na parze, doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Wystudzić, włożyć do lodówki aby stężała
galaretka. Wyjąć z foli. Gotowe.