Wykonanie
Witajcie w Nowym 2014 Roku z pewnym opóźnieniem Wszystkiego Najlepszego :)Dzisiaj mija pierwszy rok od rozpoczęcia prowadzenia przeze mnie tego bloga. Cieszę się bardzo, że udało mi się dotrwać do dnia dzisiejszego, a jest to przede wszystkim Wasza zasługa ponieważ jesteście ze mną, czytacie, korzystacie z moich przepisów, komentujecie i wspieracie, a moja że lubię to co robię, a robię to z wielka przyjemnością i radością :)pozdrawiam ciepło wszystkich moich czytelników :)))))Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszną
waniliowąPanna Cottę.Składniki:500 ml
śmietanki 36%1
laska wanilii2 łyżki
cukru trzcinowego2 łyżki agaru
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia i doprowadzamy do wrzenia; dodajemy nasionka z
laski wanilii,
cukier i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając najlepiej trzepaczką. Należy uważać, aby
śmietanka nie wykipiała. Pod koniec gotowania dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną
śmietankę rozlewamy do tygielków i pozostawiamy do ostudzenia a po ochłodzeniu umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do stężenia. Po stężeniu wyjmujemy z naczynek i podajemy np. z
konfiturą wiśniową.Przepis dla 3-4 osób.