Wykonanie

O bajaderkach
pisałam Wam już kiedyś przy okazji pomysłu "jak ratować nieudane ciasto" :-) dziś mam propozycję jak wykorzystać po świętach kawałki pierników lub babki o smaku piernika - bajaderki z powodzeniem można robić z czerstwiejących ciast ucieranych :-) a co ważne przygotowuje się je szybko i stanowią fantastyczną odmianę dla ciast jedzonych przez całe święta...SKŁADNIKI5 szklanek okruchów z piernika3 łyżki
powideł śliwkowych1 szklanka
mlekaOkruchy i powidła wkładamy do miski, dodajemy podgrzane
mleko i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na 30 - 40 minut, a następnie formujemy kulki. Możecie je obtoczyć w posiekanych orzechach, wiórkach
kokosowych, płatkach
czekolady lub pozostawić nie obtoczone.

P.S.Do bajaderek piernikowych możecie wykorzystać równie dobrze każde inne ciasto babkowe, wystarczy że dodacie 2 łyżki
przyprawy piernikowej, a w przypadku jasnego ciasta dodatkowo trochę
kakao :-)