Wykonanie
Kiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z
marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a
potem sama przyjemność jedzenia :)

Składniki :- 250 g miękkiego
masła,- 200 g
śmietany 18 %,- 3 szklanki
mąki,- dowolna, gęsta
marmolada,-
powidła śliwkowe.Wykonanie :
Masło wymieszać ze
śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać
mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać
mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem
marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem na 5 - 6 części. Te z powidłami natomiast, bojąc się, że wypłyną, upiekłem w wałkach i
potem pokroiłem.