ßßß Cookit - przepis na Kruche rurki trójskładnikowe

Kruche rurki trójskładnikowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :)
Składniki :
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g śmietany 18 %,
- 3 szklanki mąki,
- dowolna, gęsta marmolada,
- powidła śliwkowe.
Wykonanie :
Masło wymieszać ze śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem na 5 - 6 części. Te z powidłami natomiast, bojąc się, że wypłyną, upiekłem w wałkach i potem pokroiłem.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/04/kruche-rurki-trojskadnikowe.html