ßßß
Składniki:350 g wiórek kokosowych500 ml wódki530 ml mleka skondensowanego SŁODZONEGO350 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO800 ml mleczka kokosowegoPrzygotowanie:Wiórki przesypujemy do dużego słoika, bądź butelki i zalewamy je całą wódką. Mieszankę tą odstawiamy na 4-5 dni w celu nadania wódce kokosowego aromatu. Po tym czasie bardzo starannie przesiewamy wiórki przez jak najdrobniejsze sitko, najlepiej pougniatać je tłuczkiem w sitku w celu wyciśnięcia z nich naszej mikstury. Następnie dodajemy wszystkie mleczka i miksujemy na najniższych obrotach aż otrzymamy jednolitą mieszankę bez grudek. Należy pamiętać, że nie gotujemy mleka skondensowanego, gdyż wyjdzie nam karmel. Na końcu oczywiście przelewamy do jakiejś butelczki i gotowe ;) Z powyższych składników wychodzi około 2 litrów likieru.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)Dodam, że zamiast 500 ml wódki możemy dodać 250 ml spirytusu, ja jednak jestem zwolenniczką słabszych trunków. Likier ten pijemy schłodzony, nie musimy do niego już nic dodawać ;) Oczywiście czekam na wasze opinie w komentarzach. A teraz, gdy mam już swój trunek mogę jechać na Ostróda Reggae Festival ;)
tak wygląda wysączony z wiórek alkohol
Petite Princesse