Wykonanie
Dzisiaj troszkę inny przepis niż zwykle, mianowicie na
likier kokosowy. Ja osobiście jestem miłośniczką słodkich
alkoholi a tym bardziej
kokosowych, ale jak wszyscy wiemy
Malibu nie jest tanie, a do tego dochodzi koszt
mleka, posypki,
polewy czekoladowej i oczywiście
bitej śmietany. Dlatego znalazłam prosty sposób na tzw. "zrób to sam" i polecam go bardzo gdyż smak według mnie jest idealny ;)
Likier kokosowySkładniki:350 g wiórek
kokosowych500 ml
wódki530 ml
mleka skondensowanego SŁODZONEGO350 ml
mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO800 ml
mleczka kokosowegoPrzygotowanie:Wiórki przesypujemy do dużego słoika, bądź butelki i zalewamy je całą
wódką. Mieszankę tą odstawiamy na 4-5 dni w celu nadania
wódce kokosowego aromatu. Po tym czasie bardzo starannie przesiewamy wiórki przez jak najdrobniejsze sitko, najlepiej pougniatać je tłuczkiem w sitku w celu wyciśnięcia z nich naszej mikstury. Następnie dodajemy wszystkie mleczka i miksujemy na najniższych obrotach aż otrzymamy jednolitą mieszankę bez grudek. Należy pamiętać, że nie gotujemy
mleka skondensowanego, gdyż wyjdzie nam karmel. Na końcu oczywiście przelewamy do jakiejś butelczki i gotowe ;) Z powyższych składników wychodzi około 2 litrów
likieru.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)Dodam, że zamiast 500 ml
wódki możemy dodać 250 ml
spirytusu, ja jednak jestem zwolenniczką słabszych trunków.
Likier ten pijemy schłodzony, nie musimy do niego już nic dodawać ;) Oczywiście czekam na wasze opinie w komentarzach. A teraz, gdy mam już swój trunek
mogę jechać na Ostróda Reggae Festival ;)
tak wygląda wysączony z wiórek
alkoholPetite Princesse