ßßß Cookit - przepis na Likier kokosowy

Likier kokosowy

nazwa

Wykonanie

Likier kokosowy polecam na ” babskie nasiadówki” i nie tylko. Likier jest mocno kokosowy więc dla wielbicieli kokosowych smaków będzie idealnym trunkiem. Wiórka kokosowe wykorzystane do przyrządzenia likieru nie należy wyrzucać!! Wiórka te można podsuszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wykorzystać dowolnie. W najbliższym czasie postaram się zamieścić przepis na kokoski w których wykorzystamy wiórki użyte do likieru oraz nadmiar zalegających białek.
Delikatny, kokosowy, aksamitny!! Po prostu ambrozja!!
Likier kokosowy
200 g wiórek kokosowych
500ml alkoholu 40%
1 puszka mleka kokosowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Wiórka przesypać do litowego słoika, zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni.
Po tym czasie wiórki odcisnąć przez gęstą gazę z alkoholu. Wiórka wykorzystać w dowolny sposób lub podsuszyć w piekarniku.
Mleko kokosowe połączyć z mlekiem skondensowanym.
Do mieszanki mlecznej powoli wlewać odciśnięty alkohol cały czas mieszając.
Likier gotowy do spożycia.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/likier-kokosowy