Wykonanie
Likier kokosowy polecam na ” babskie nasiadówki” i nie tylko.
Likier jest mocno
kokosowy więc dla wielbicieli
kokosowych smaków będzie idealnym trunkiem.
Wiórka kokosowe wykorzystane do przyrządzenia
likieru nie należy wyrzucać!! Wiórka te można podsuszyć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i wykorzystać dowolnie. W najbliższym czasie postaram się zamieścić przepis na
kokoski w których wykorzystamy wiórki użyte do
likieru oraz nadmiar zalegających
białek.Delikatny,
kokosowy, aksamitny!! Po prostu ambrozja!!
Likier kokosowy200 g wiórek
kokosowych500ml
alkoholu 40%1 puszka
mleka kokosowego1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego1 puszka
mleka skondensowanego niesłodzonegoWiórka przesypać do litowego słoika, zalać
alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni.Po tym czasie wiórki odcisnąć przez gęstą gazę z
alkoholu. Wiórka wykorzystać w dowolny sposób lub podsuszyć w piekarniku.
Mleko kokosowe połączyć z
mlekiem skondensowanym.Do mieszanki
mlecznej powoli wlewać odciśnięty
alkohol cały czas mieszając.
Likier gotowy do spożycia.