Wykonanie
Nabrałem ostatnio ochoty na
łososia ale jak to na mnie przystało ( a moja natura łamie stereotypy ) musi być oryginalny i tak oto powstał
Łosoś w pomarańczach. Oryginalny to jedno, pyszny to mało powiedziane.Składniki : ( proporcje na 2 os. )
łosoś norweski w kawałku (dużym )1
pomarańcza1 łyżeczka
sosu sojowegosól,
pieprzPrzygotowanie :
Łososia przecinam na pół. Z soku z połowy
pomarańczy i
sosu sojowego robię marynatę do której wkładam na minimum 1h
łososia. Po odsączeniu doprawiam odrobinką
soli i
pieprzu i kładę na grilla.Jeśli posiadacie grilla BROIL KING ( tak jak ja mam czasowo okazję ) to
łososia kładziemy bezpośrednio na ruszta skórą w dół na ok 8 minut w temp ok 200 stopni.Na zwykłym grillu zawijam
łososia w folię aluminiową i grilluję po ok 7 minut z każdej strony.Podaję na plastrach z drugiej połówki
pomarańczy.