Wykonanie

SKŁADNIKI0,50 dag
fileta z indyka;0,40 dag
mięsa mielonego z
indyka;1 łyżka
żelatyny;1 łyżka
przyprawy do drobiu;1 łyżeczka peklosoli.WYKONANIEFilet kroimy na kawałki takie, jakie przygotowujemy na gulasz. Posypujemy peklosolą i
przyprawą do drobiu. Zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Następnego dnia układamy w szynkowarze warstwę fileta. Przesypujemy
żelatyną. Na to układamy warstwę
mięsa mielonego i znów posypujemy
żelatyną. Na wierzch układamy filet z piersi. Skręcamy
szynkowar. W garnku na dnie układamy ręcznik. Teraz wkładamy
szynkowar i zalewamy
wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż temperatura będzie wynosić 70 stopni. Trwa to około 1,5 godziny. Gdy to nastąpi palnik wyłączamy i
szynkowar zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Rano otwieramy i na śniadanie jemy pyszną drobiową, domową
wędlinkę.