ßßß
SKŁADNIKI20 kg pomidorów polnych podłużnych;5 łyżek soli kamiennej do przetworów.WYKONANIEPomidory wsypujemy do zlewu, zalewamy wodą. Następnie każdy pomidor przekrawamy na pół i wycinamy zielony środek. Wkładamy do dużego garnka. Gdy garnek się zapełni, miksujemy pomidorki blenderem (dosyć dokładnie, aby jak najbardziej je rozdrobnić). Następnie garnek stawiamy na ogniu, w celu odparowania wody. Nie trwa to długo, do około godziny. Solimy, aby pomidorki nie popsuły się w słoiczku. Następnie gorący przecier wlewam do słoiczków i pasteryzuję około 15 minut. Przed wlaniem przecieru do słoika można go przetrzeć na sitku, aby oddzielić od skórek i pestek. Ponieważ jest to dosyć ciężka praca, czynność tą wykonuje przed wlaniem słoiczka do zupy. Przetrzeć jeden czy dwa słoiczki to nie problem, ale 20 kg to już jest coś :).PS. Z tej porcji wychodzi około 50 słoiczków.