Wykonanie
Z moim chłopakiem postanowiliśmy zrobić sami
masło orzechowe. Wybraliśmy ulubione
orzechy i przystąpiliśmy do działania. Finalnie wyszło nam przepyszne
masło, które dzięki swojej konsystencji idealnie nadaje się do smarowania
pieczywa, placków czy omletów. Niestety trzeba uważać z ilością, ponieważ tego typu smarowidła są dosyć kaloryczne (a że pyszne to trudno się oprzeć). Jednakże
masła orzechowe oprócz walorów
smakowych posiadają liczne zalety. Są one niesamowicie zdrowe i sycące (potrafią zahamować głód nawet na dwie i pół godziny).
Masło orzechowe jest źródłem zdrowych nienasyconych tłuszczów, wielu witamin i minerałów (potas, magnez). W zależności od wybranych
orzechów, posiada ono różne wartości i ilości ważnych składników. Na przykład,
orzechy ziemne posiadają o wiele więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 niż
migdały czy
nerkowce. Natomiast
migdały są bogatsze w wapń, a
nerkowce w fosfor. Dodatkowo
masło migdałowe jest świetnym źródłem
białka.
nerkowce 100g
migdały 100g
orzechy ziemne 100g
sólOrzechy układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Orzechy prażymy przez około 12 minut. Trzeba uważać by ich nie przypalić. My, mniej więcej w połowie czasu, zamieszaliśmy nimi, aby przyrumieniały się z różnych stron.Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i chwile czekamy aż
orzechy przestygną.
Uprażone
orzechy wrzucamy do blendera. Miksujemy około 15-20 minut. Niestety blendowanie jest dosyć uciążliwe. Co chwila trzeba mieszać i poprawiać, ponieważ
masło robi się gęste i często tworzy się na środku "tunel". Całość zajmuje właśnie około 15-20 minut.
Do smaku można dodatkowo masę posolić. My użyliśmy dosłownie 4 "szczypt"
soli mniej więcej w połowie miksowania się
orzechów.Gdy uzyskamy jednolitą masę
masło jest gotowe i można je przełożyć do jakiegoś słoiczka.