ßßß Cookit - przepis na ŚLIWOWICA

ŚLIWOWICA

nazwa

Składniki

Wykonanie

Śliwowicę najlepiej przygotować z węgierek we wrześniu lub październiku - gdy są najbardziej aromatyczne. Produktem "ubocznym" są śliwki w alkoholu, które można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i używać do ciast.
SKŁADNIKI:
1 kg śliwek
3/4 l spirytusu
1-2 szklanki cukru
Śliwki umyć , wydrylować i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Zlać spirytus, długo osączać. Śliwki zasypać cukrem – tyle ile się zmieści. Po 2 tygodniach, gdy cukier się rozpuści, zlać płyn i wymieszać ze spirytusem. Przefiltrować, rozlać i odstawić na conajmniej pół roku.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/11/sliwowica.html